در این صفحه با تعریف بویلر، انواع بویلرها و نیز کاربردهای آن ها در موارد مختلف و همچنین بهترین و آسان ترین روش خرید انواع بویلرها با مناسب ترین قیمت آشنا خواهیم شد.
بویلر چیست
بویلر (Boiler) یا دیگ، یک مخزن بسته تحت فشار می باشد که شامل مجموعه ای از لوله ها بوده و در آن سیال عامل (معمولا آب) گرم شده و یا به نقطه جوش خود می رسد. بویلرها برای تولید بخار (بویلر بخار) و یا آب گرم (بویلر آب گرم) تولید می شوند. سیال خروجی از بویلر برای مصارف مختلفی از جمله تولید برق، گرمایش محیط، رطوبت دهی به محیط، حرکت لوکوموتیوها و غیره مورد استفاده قرار می گیرند. معمولا بخش های داخلی بویلرها از آلیاژهای آهن ساخته می شوند. بویلرها از نظر نوع جنس، به دو دسته بویلرهای فولادی و چدنی تقسیم می گردند. بویلرهای چدنی برای تولید بخار کم فشار ساخته می شوند. معمولا اکثر بویلرها از نوع فولادی می باشند.
انواع بویلر
- دیگ های لوله آبی: در بویلرهای نوع Fire tube، لوله های جریان که از مقداری لوله موازی و متصل تشکیل شده اند در معرض گازهای خاصل از کوره قرار داده می شوند. سپس لوله ها از میان بدنه بویلر که آب تغذیه را هم شامل می شوند گذر کرده و توسط آب پوشیده می شوند.
دیگ های لوله آبی متشکل از ظروفی به نام درام می باشند که توسط لوله به یکدیگر متصل شده اند. آب درون لوله جریان یافته و گازهای داغ از اطراف لوله ها عبور می کنند. مهم ترین مزیت دیگ های لوله آبی آزادی در افزایش ظرفیت ساخت آن هاست. - دیگ های لوله آتشی: در بویلرهای Water tube شرایط برعکس دیگ های لوله آبی می باشد.
این دیگ های بخار معمولا شامل بدنه اصلی، صفحه-لوله های جلو و عقب، کوره و اتاقک برگشت می باشند که پس از مونتاژ و جوشکاری، مورد آزمایش های غیر مخرب قرار گرفته و سپس عملیات تنش گیری آن ها در کوره مخصوص انجام می شود.
نفاوت بویلرهای واتر تیوب و فایر تیوب
- بویلرهای واتر تیوب قابلیت تولید فشار بخار بیشتری را نسبت به بویلرهای فایر تیوب دارند و و معمولا برای تولید فوق اشباع از آن ها استفاده می گردد. اما بویلرهای فایرتیوب معمولا برای تولید فشار بخار کمتر از 20 بار مورد استفاده قرار می گیرند.
- معمولا هزینه های سرویس و نگهداری بویلرهای فایر تیوب کمتر می باشد و دسترسی به تیوب های حرارت در آن ها آسان تر است.
- بویلرهای فایر تیوب با توجه به حجم بالای آب که در معرض حرارت قرار می گیرد، برای مواردی مناسب هستند که بخار ثابت و با فشار ثابت مورد نیاز است. در صورت خاموش کردن این نوع بویلرها نیز معمولا چند روز طول می کشد تا آب درون دیگ پایین بیاید.
- بازدهی حرارتی بویلرهای واتر تیوب بیشتر از بویلرهای فایر تیوب می باشد. بازدهی حرارتی بویلرهای فایر تیوب حداکثر می تواند 75 درصد باشد، در حالی که بازدهی حرارتی بویلرهای واتر تیوب می تواند تا 90 درصد نیز باشد.
دسته بندی انواع بویلرها
همان طور که در بالا اشاره کردیم، بویلرها با توجه به محل تولید شدن بخار (درون لوله های بویلر یا خارج لوله ها) به دو دسته بویلرهای فایر تیوب (Fire tube) و واتر تیوب (Water tube) تقسیم می شوند.
اما بویلرها را می توان به روش های مختلفی طبقه بندی کرد که در ادامه به چند مدل از آن ها اشاره می کنیم:
- انواع بویلر ها از نظر فشار کاری بویلر: فشار پایین تا متوسط، فشار بالا و فشار فوق بحرانی
- انواع بویلرها از نظر محل کاربرد بویلر: بویلرها در موارد مختلفی کاربرد دارند که برای نمونه می توان به مواردی مانند حمل و نقل، تولید برق، گرمایش، پخت و استریل کردن مواد، اشاره کرد.
- انواع بویلرها از نظر سوخت مصرفی در بویلر: سوخت های جامد، مایع و گاز. معمولا در سوخت مورد استفاده در بویلرها، گاز طبیعی می باشد.
- انواع بویلرها از لحاظ تعداد پاس های گذر دود: دو پاس، سه پاس و چهار پاس
- انواع بویلرها از نظر تماس آب با پشت دیگ: وت بک (Wet back) و درای بک (Dry back). بویلرهای وت بک یا بویلر پشت تر، دارای راندمان بالاتری بوده و اتلاف حرارتی را کاهش می دهند. امروزه بویلرهای وت بک تقریبا منسوخ گردیده اند.
اجزای تشکیل دهنده بویلر
اجزای اصلی تشکیل دهنده سیستم بویلر عبارتند از:
- گرم کننده آب تغذیه
- دی اریتر
- پمپ تغذیه
- مخزن آب
- اکونومایزر
- سوپر هیتر
- فن
- کندانسور
- دودکش
- کنترل کننده ها
کاربردهای بویلرها
امروزه بویلرها کاربردهای مختلفی دارند، از جمله برخی از کاربرد های بویلرها می توان به تامین گرمایش مورد نیاز صنایع گوناگون از جمله تولید مواد غذایی، گلخانه ها، مرغداری ها و سالن های پرورش قارچ اشاره کرد. از بویلرها به عنوان تمیز کننده و ضدعفونی کننده در بیمارستان ها، هتل ها، رستوران ها، فروشگاه ها، معابر شهری و نیز صنایع کاغذسازی و تولید پلاستیک استفاده می شود. همچنین در برخی از موارد از جمله در پالایشگاه ها از نیروی محرکه بخار بویلر برای تولید برق استفاده می گردد. به علاوه از بخار بویلرها برای چربی زدایی در کارخانجات تولید قطعات صنعتی و ماشین آلات نیز استفاده می شود.
برخی از مواردی که بویلرها در آن ها کاربرد دارن عبارتند از:
- پالایشگاه ها
- کارخانجات تولید قطعات صنعتی
- کارخانجات خودروسازی
- سالن های تولید قارچ
- مرغداری ها و دامداری ها
- سالن های پرورش قارچ
- صنایع سلولوزی و تولید کاغذ
- صنایع لاستیک سازی
- تولید و کیورتینگ بتن
- تولید رب گوجه فرنگی
- صنایع شیر و فرآورده های لبنی
- تولید کیک، کلوچه و نان
- تولید شکلات و نبات
- صنایع رنگرزی نخ مورد نیاز فرش و پارچه
- صنعت شستشو از جمله کارواش ها، معابر شهری و ناوگان حمل و نقل عمومی
نکات انخاب بویلرها
- برای خرید بویلرها، ابتدا باید ظرفیت و فشار کاری مناسب برای کاربرد مورد نظر محاسبه شده و سپس بویلر مناسب انتخاب گردد.
- معمولا بویلرهای مورد استفاده در ساختمان های مسکونی و تجاری از نوع فولادی کوره برگشتی و سه پاس می باشد و در ساختمان های با ارتفاع پایین تر از بویلرهای نوع چدنی استفاده می گردد. در صنعت نیز معمولا از بویلرهای واتر تیوب و فایر تیوب فولادی استفاده می شود.
- بویلرهای واتر تیوب و فایر تیوب، با توجه به فشار کاری بالا و خطرات ناشی از ساخت و بهره برداری نامناسب از آن ها، باید تحت استانداردهای ویژه ای قرار بگیرند. در ایران استاندارد BS27290 برای بویلرهای فایر تیوب، به عنوان مرجع بازرسی بویلر در کشور مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین استانداردهای DIN و ASME از جمله مهمترین استانداردهای ساخت بویلر در جهان محسوب می شوند.
فروش انواع بویلرها با بهترین قیمت
انواع بویلرها با بهترین قیمت توسط شرکت ما به فروش می رسند. چنانچه شما نیز قصد خرید بویلر و نیز انواع تجهیزات تهویه مطبوع خانگی و صنعتی با بهترین و مناسب ترین قیمت را دارید می توانید با ما تماس بگیرید.
دیدگاه شما با موفقیت ثبت شد.